10 d’octubre del 2016


Colín Martínez H. i García- Estrada C. (2016)  “Los ácaros del suelo y del polvo. Animales diminutos cerca de nosotros" Revista  Eureka sobre  Enseñanza y Divulgación de las Ciències 13 (1) : 210-214.




Els àcars són un grup d’artròpodes molt nombrós que viuen tant en ambients terrestres com aquàtics, jugant un paper fonamental en els seus ecosistemes, ja que participen en els processos de descomposició de la matèria orgànica. Alguns àcars també es troben en la pols acumulada en les vivendes (matalassos, cortines, moquetes..) on, si bé realitzen una funció important alimentant-se de les cèl.lules de la pell que eliminem constantment, ocasionen, sovint, problemes d’al.lèrgies com l’asma i la rinitis.

Els autors d’aquesta activitat descriuen tècniques molt senzilles per aïllar i visualitzar diferents tipus d’àcars.

Per observar àcars del sòl, caldrà recollir 1 kg de terra a 5 cm de profunditat. Posada en un embut de roba durant 7 dies i sotmesa a una llum constant, la terra s’asseca i els àcars acaben caient en el recipient que posem a la punta inferior de l’embut.

Els àcars d’una casa poden obtenir-se d’un peluix que no es renta des de, com a mínim, els darrers quatre mesos. El peluix es diposita tancat en una bossa de plàstic al congelador durant 24 h i, posteriorment, s’espolsa damunt un full de paper. En ambdós casos els àcars es guarden en flascons amb etanol al 70% per posteriorment processar-los i observar-los.

Per la seva temàtica, l’activitat pot proposar-se tant a 1r d'ESO en la matèria de Ciències Naturals durant l'estudi dels éssers vius, com  a  3r d'ESOBiologia i Geologia en la unitat de la salut i la malaltia. A més, es pot aprofitar per aprofundir en el dibuix científic, animant als alumnes que representin en el paper les seves observacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada