28 de desembre del 2016

13. The periodic table of videos: un recurs per apropar la química als nostres alumnes

Poliakoff M, Tang S, Haran B, Vieta PA. (2014). "The periodic table of videos: an excellent bridge between university research and the high school chemistry classroom". Educació Química EduQ (18): 30-33.



Taula periòdica amb videos




En els darrers anys s’ha notat una important disminució en el nombre d’estudiants que trien itineraris científics.  Malgrat que naixem amb una curiositat innata envers l’entorn, l´ambient que ens envolta és determinant per fomentar i educar aquesta curiositat. En aquest sentit, els experts coincideixen en assenyalar que la manera en que s’ensenya ciència a les aules té una repercussió directa en les futures vocacions científiques.

Aquest article presenta un projecte desenvolupat a la Universitat de Nottingham (http://periodicvideos.com/) amb la finalitat de mostrar com realment treballen els científics en el laboratori, per tal de motivar l’interès per la química i millorar el punt de vista que es té d’aquesta matèria.

El recurs pot utilitzar-se perfectament per introduir la química als alumnes de 3r d'ESO.

La pàgina principal del recurs mostra un grup de científics reals, envoltats de la taula periòdica dels elements. Quan es clica qualsevol element, apareix el seu nom, el símbol i el nombre atòmic i, tot seguit, es pot veure un vídeo de pocs minuts on s’exposen les principals característiques d’aquest element amb demostracions, a vegades força espectaculars,  realitzades als laboratoris on aquests científics desenvolupen diàriament la seva feina.

La producció, que ha tingut un gran èxit,  està realitzada en anglès, si bé es poden posar subtítols en diferents idiomes, incloent-hi l’espanyol, fet que també pot ser  interessant si volem treballar a l’aula activitats en llengua anglesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada