5 de novembre del 2016


López Pérez, J.P. (2009). "Microbiologia básica en la educación secundaria obligatoria: el lavado de las manos"  Revista  Eureka sobre  Enseñanza y Divulgación de las Ciències 6 (2) : 319-324.





A les nostres mans viuen milions de microorganismes. Si bé no tots poden ser perjudicials per a la nostra salut, rentar-se les mans és la principal barrera per prevenir moltes infeccions. És important tenir una cura especial en la seva higiene, sobretot quan hem de manipular aliments. Així, és indispensable rentar-les bé abans de menjar i després de tocar els aliments crus, en acabar d'utilitzar el mocador per tossir, mocar-se o esternudar i al sortir del vàter.



Els autors d'aquest article proposen una activitat pràctica molt senzilla i interessant que demostra la necessitat de rentar-se les mans per tal d'eliminar microorganismes que poden produir-nos infeccions. Es pot realitzar a 3r d'ESO en la matèria de  Biologia i Geologia  dins de la unitat de la Salut i la Malaltia.
Per fer l'activitat no cal disposar d´ incubador ni  preparar el medi de cultiu: Els microorganismes creixen perfectament  a temperatura ambient i les plaques de Petri amb l'agar nutritiu ja incorporat, poden  sol.licitar-se al CESIRE (Departament d'Ensenyament). 

Per començar, demanarem als alumnes que facin relliscar els seus dits amb molt de compte per les plaques (una per alumne) amb les mans sense rentar. Tot seguit, després de netejar-se-les bé amb aigua i sabó, repetiran el mateix procediment en una altra placa. Pot també dividir-se la placa de Petri per la meitat amb un retolador permanent i fer servir la mateixa placa per passar els dits abans i després de rentar-se les mans. En acabar, els cultius es dipositen damunt de qualsevol estanteria i s'observen passats 4 o 5 dies. 


Quan els alumnes recuperen les plaques, observen sorpresos la diferència en el nombre de colònies bacterianes i fongs que apareixen  a cada una (o si s'ha fet a la mateixa placa, en un costat i l'altre), posant de manifest la importància del rentat de mans en l'eliminació de gran part dels microorganismes.




L'activitat permet moltes variants: rentar les mans únicament amb aigua, amb aigua i sabó,  amb solucions hidroalcohòliques, comprovar l'eficàcia de diferents marques de sabó, fer l'experiència abans i després del pati, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada