25 de setembre del 2016

4. SIDA i adolescents

Menárguez Costa, A. i cols. (2014) "Estudio de la transmisión de la infección del VIH en el laboratorio de educacón secundaria". Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias nº 11 (1): 94-99.



La situació actual de la SIDA en el món és prou alarmant. Des de que es va detectar   a la dècada dels vuitanta,  prop  de 70 milions de persones s’han contagiat i 20 milions d’elles s’han mort. A Catalunya,  unes 33.000  persones viuen amb el VIH, encara que el 25%  ho desconeix.  Actualment, el diagnòstic precoç i els nous tractaments farmacològics han convertit la SIDA en una malaltia crònica, fet que ha contribuït a una relaxació en les mesures de prevenció del contagi i a un augment de les infeccions.

Aquest article proposa un enginyós model per treballar la transmissió de la malaltia en alumnes del segon cicle d’ESO. L’activitat mostra com la  promiscuitat i la falta de mesures de prevenció efectives  poden ser responsables d’una ràpida expansió del virus en adolescents.

L’experiència es porta a terme en 30 alumnes de 3r d’ESO. A 28 d’ells se’ls dona un tub d’assaig amb 10 mL d’alcohol etílic  i  als dos restants un tub amb 10 mL de fenolftaleïna al 0,5% (indicador del pH). Totes les solucions són transparents i per tant, no pot distingir-se la que conté fenolftaleïna (“mostra infectada”) de la resta.  A continuació, els alumnes  simulen els intercanvis de fluids que es produeixen en les relacions sexuals així:  cada alumne dispensa la meitat del contingut dels seu tub a un company. Després d’homogenitzar la mescla, el segon company fa el mateix amb el primer, tenint present que en acabar, ha de quedar  a cada tub igual volum de solució. Seguidament, es repeteix el procés amb altres companys, de tal manera que cada un dels alumnes ha d’intercanviar els “seus fluids” amb la meitat dels companys classe. Acabats els intercanvis, s’afegeixen unes gotes d’hipoclorit sòdic (lleixiu) als tubs. El viratge a vermell  posa de manifest la presència de la fenolftaleïna  en un 90% aproximadament de les mostres; és a dir,  dos alumnes “infectats” han aconseguit “contagiar” al  90% de la classe.

És important que els nostres nois i noies comprenguin la responsabilitat social que  es  deriva de les seves conductes i decisions respecte la sexualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada