26 de desembre del 2018


Blanco  A ,  España E ,  Franco-Mariscal, AJ.  (2017). “Estrategias didácticas para el desarrollo del pensamiento crítico en el aula de ciencias"  Ápice. Revista de Educación  Científica 1 (1): 108-115.

Una de les grans finalitats de l'educació científica és el desenvolupament del pensament crític. Malgrat tot, factors com ara la complexitat del propi concepte, l'ensenyament de la ciència com un conjunt de fets que es consideren inqüestionables o la manca de recursos, determinen que no sigui molt habitual treballar-lo a l'aula.

L'article analitza tres estratègies didàctiques aplicades a alumnes d'ESO i Batxillerat on es tracten situacions quotidianes relacionades amb la salut, amb l'objectiu d'ajudar als estudiants a desenvolupar competències científiques. Les estratègies són: 1) Anàlisi d'anuncis publicitaris, 2) Tractament de la informació en internet i  3) Jocs de rol.

1) Anàlisi d'anuncis publicitaris:  L'activitat consisteix en visualitzar anuncis publicitaris on la ciència estigui present i dur a terme un debat  utilitzant com a punt de partida una sèrie de preguntes, la resolució de les quals pot conduir a realitzar tota una altra sèrie de tasques. Un exemple típic seria visualitzar l'anunci d'un conegut aliment probiòtic. Durant l'activitat es duu a terme l'anàlisi crític de la informació, es valora la fiabilitat dels arguments, es treballa la presa de decisions i la utilització d'un llenguatge adequat, entre altres.


2) Tractament de la informació en internet: En aquest cas, els alumnes investigant la influència d'algunes drogues en l'aparició de càries dental, desenvoluparan la capacitat d'analitzar críticament la informació trobada a internet. Amb aquest objectiu, caldrà que cerquin informació fiable, com a mínim, de tres fonts diferents. Per a cada una d'elles hauran d'anomenar els responsables de la web, la fiabilitat i justificar el perquè de la seva elecció.

3) Jocs de rol: On es treballa un problema d'actualitat no resolt, com ara la seguretat dels aliments transgènics. En primer lloc, el professor assigna als alumnes un rol concret en base al qual caldrà que cerquin la informació adequada. Després, es desenvolupa l'escenificació de la situació on es jutgen els aliments transgènics. Per acabar, els alumnes elaboren un informe  i les seves pròpies conclusions, en funció de la informació que han cercat.


El pensament crític és una de les competències clau que menys es treballa a les classes de ciències. Les activitats descrites en l'article són de fàcil aplicació a l'aula i contribueixen a formar alumnes capaços d'analitzar d'una manera crítica una situació o informació determinada, per poder dur a terme, en un futur, decisions racionals i responsables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada